Myös hallituksen tulee innostaa ja inspiroida menestykseen


Hallituksen luoma ilmapiiri innostusta luovana johtamisjärjestelmän osana heijastuu johdon kautta koko organisaatioon.

Puheenjohtajamme Martti Silvennoinen vastaa 20.1. AL:n Vierailijapalstalla 17.1. julkaistuun yritysvalmentaja Esa Lehtisen kirjoitukseen inspiroivan johtajan tunnusmerkeistä

AL 20.1.2016 Jatkot-palstalla ”Alaisten ja hallituksenkin on innostettava”

Mitään suurta ei ole saavutettu ilman innostusta

Näin totesi jo aikoinaan yhdysvaltalainen filosofi ja kirjailija Ralph Emerson 1800-luvulla. Tämä pitää hyvin paikkansa edelleen. Mikä on sitten johtajan tai esimiehen rooli innostuksen ja ennen kaikkea suurten saavutusten aikaansaajana? Esa Lehtinen käsitteli aihetta ansiokkaasti ja siihen muutama kommentti.

Esimiehen yksi keskeinen tehtävä on onnistumismahdollisuuksien luominen alaisilleen. Näitä onnistumismahdollisuuksia ja samalla myös innostuksen lähteitä ovat ne seitsemän Lehtisen kuvaamaa inspiroivan johtajan tunnusmerkkiä. Esimiehen vastuu on siis auttaa alaistaan onnistumaan. Toisaalta on välttämätöntä ottaa huomioon se tosiasia, että jokainen johtaja on oma persoonansa. Johtamisessa toki on monia kaikille yhteisiä lainalaisuuksia, mutta johtajien asettaminen samaan muottiin tuottaa epäkelvon lopputuloksen. Matkimalla tai ”muotittamalla” ei kenestäkään ole koskaan tullut mitään suurta.

Asian voi kääntää päinvastaiseksi. Onko pelkästään esimiehen tehtävä olla innostava, kannustava ja mahdollisuuksien luoja. Voisiko ajatella myös niin, että alaisen tehtävä on auttaa esimiestä onnistumaan.

Entistä useammin puhutaan myös alaistaidoista. Hyväkin esimies on pulassa, jos vastassa on vain epäkohtia ammentava alaisten joukko. Johtaja voi tartuttaa innostuksen esimerkillään työyhteisöönsä, mutta yhtä lailla jo yksi työyhteisön jäsen voi innostaa esimiestään ja työyhteisöä suuriinkin saavutuksiin, mutta saada myös päinvastaisen vaikutuksen aikaiseksi.

Johtajan ja yleensä esimiehen tehtävä on saavuttaa omistajan tai taustayhteisöjen asettamat tavoitteet. Onnistuakseen hän tarvitsee sekä alaistensa, mutta myös esimiestensä tuen. Kysymys on usein siitä, että pystyäkseen innostamaan alaisiaan tarvitsee johtaja myös esimiehensä tai useassa tapauksessa myös hallituksensa innostavan otteen innostaakseen koko organisaation loistoon. Valitettavan usein yhteisöjen johtoa johdetaan pelkästään asioiden ja numeroiden eikä ihmisten ja tekemisen kautta. Hyvin ja innostavasti johdettu johtaja ei vie joukkojaan ja yritystä sinne, minne polku johdattaisi vaan sinne, missä ei ole polkua, ja jättää näin omat jälkensä luoden jotain uutta. Tällaiselle tekemiselle varsinkin yrityksen toimitusjohtaja tarvitsee esimiehensä, hallituksensa varauksettoman tuen.

Asenteet, ennakkoluulot, uskomukset ja vanhat käytännöt vaikuttavat joskus merkittävästikin innostuksen syntymiseen organisaatioissa. Innostunut organisaatio ei jää vanhojen käytäntöjen vangiksi vaan ottaa niistä käyttöönsä parhaat puolet. Innostava johtaja ei myöskään ajattele, mistä hän tulee, vaan minne hän on menossa. Oma esimerkki tässäkin asiassa on ohjaavana tekijänä.

Yrityksen tai yhteisön hallituksella on oma roolinsa innostuksen luojana. Vaikka normaalioloissa hallitus ei puutukaan operatiiviseen toimintaan, hallituksen luoma ilmapiiri innostusta luovana johtamisjärjestelmän osana heijastuu välittömästi johdon kautta koko organisaatioon. Hyvä hallitus ottaa esille uusia näkökulmia ja esittää kysymyksiä, jotka saavat johdon etsimään uusia mahdollisuuksia. Innostava hallitus voi olla myös rakentavan ja kannustavan kriittinen johdon esityksiä kohtaan. Hallituksen tehtävä on luoda yrityksen johdolle, mahdollisesti koko organisaatiolle sellainen kannustinjärjestelmä, että se osaltaan innostaa koko yhteisöä parempiin tuloksiin. Hallituksen tai sen jäsenen näyttäytyminen henkilöstön keskuudessa herättää useimmiten luottamusta ja antaa myös hallitukselle kasvot. Hallituksen puheenjohtajan tehtävä on olla esimerkkinä.

Sanonnassa, johdetaanko alaisia niin, kuin he olisivat kaivoja, jotka täytetään vai niin kuin he olisivat kynttilöitä, jotka sytytetään, on minun mielestäni innostuksen ydin. Hallituksen tehtävä on sytyttää toimiva johto, toimivan johdon muu yrityksen henkilöstö. Ja tämän ketjun lopullinen tavoite on sytyttää yrityksen asiakkaat yrityksen tuotteille tai palveluille suosiolliseksi.

Martti Silvennoinen
Hallituspartnerit ry
Puheenjohtaja