Uuden sukupolven hallitus puhuu asiat halki


Haarla Oy:n toimitusjohtaja Julius Haarla ja hallituksen puheenjohtaja Sami Somero kertovat yrityksen hallitustyöstä ja kasvuyrityksen asenteesta.

– Sitä bisnestä, jonka yrityksen perustaja loi, ei ole enää olemassa, sanoo toimitusjohtaja Julius Haarla kuvatessaan viime vuosikymmenten muutosta Haarlan perheyrityksessä. Yritys jatkaa voimakasta uudistumista apunaan systemaattinen hallitustyö.

Uuden sukupolven hallitus syntyy

Haarlan hallitustyö nousi esille sukupolvenvaihdoksessa kolme vuotta sitten. Käytännössä sitä ei ollut.
– Olin puhunut hallitustyön tärkeydestä siitä lähtien, kun tulin yritykseen. Oli haasteita puhua määrätyistä asioista, toisaalta saatettiin sanoa liiankin suoraan. Niinpä jokainen keskittyi ensisijassa operatiiviseen työhönsä ja vastuusektorinsa johtamiseen, ja hallitus kokoontui omaan tahtiinsa kerran, pari vuodessa, Julius Haarla kertoo.
Kun veljekset uusina pääomistajina ryhtyivät organisoimaan Haarlalle toimivaa hallitusta, kuvaan astui Sami Somero. Somerolla on vahva kokemus kasvuyrittäjyydestä, ja nykyisin hän toimii sijoittajana, hallitusammattilaisena ja Hallituspartnerit ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Jokainen yritys voi olla kasvuyritys

Haarlan hallitustyö saa tukea myös Kasvuryhmästä, johon yritys kuuluu parin sadan muun keskisuuren suomalaisyrityksen joukossa. Kasvuryhmä kiihdyttää yritysten kasvua ja uudistumista vertaissparrauksella.
– Kasvuryhmässä ajatellaan tarkoituksella isosti, tavoitteena voi olla vaikkapa liikevaihdon tuplaaminen 2–3 vuodessa. Jos tähtäin on tuollainen, aika nopeasti epäolennaiset asiat tippuvat suunnittelusta, Julius Haarla sanoo.
Sami Somero komppaa:
– Mielestäni jokaista yritystä pitäisi katsoa kuin kasvuyritystä. Kasvuyrittäjyydessä on kyse siitä, että tunnistetaan tulevaisuuden mahdollisuudet, joita tavoitellaan ja joiden toteutumista seurataan tarkasti. Nyt kun rakenteet ja muut perusasiat ovat Haarlassa kunnossa, katse tulevaisuudessa ja tavoitteet korkealla, se täyttää hyvinkin kasvuyrityksen tunnusmerkit.

Kaksikko suosittelee hallitustyönsä kehittämistä miettiville yrittäjille ja yritysten avainhenkilöille Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ -koulutusta.
– HHJ:n arvo on siinä, että se avaa kattavasti hallitustyön sisällöt ja hallituksen roolin osana yrityksen johtamista ja pitkäjänteistä kehittämistä. Se antaa kaikenlaisille yrityksille luontevat askelmerkit eteenpäin oman hallitustoimintansa kehittämisessä, Somero tiivistää.

Lue koko artikkeli!